Emotionele intelligentie. Ontwikkel je sensitiviteit en ervaar meer intimiteit in verbinding.
- evertvanas1980
- 14 mei
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mei

We willen allemaal gezien worden. Gehoord. Gevoeld. Niet alleen op het niveau van woorden, maar op het diepere vlak van wie we werkelijk zijn. Het is een van de meest basale menselijke behoeften – net zo essentieel als eten of rust. Toch lukt het in contact niet altijd om die diepere verbinding echt te ervaren. Veel mensen ervaren hier een tekort aan. En dat is vaak al ontstaan in de vroege levensjaren, doordat onze ouders je niet helemaal konden zien en ontmoeten in wie je was.
Dit heeft ervoor gezorgd dat je het nu zelf misschien lastig vindt om:
Om te gaan met gevoelens, van jezelf of anderen
Anderen aan te voelen en je in te leven
Te communiceren op een manier die landt bij de ander
Intimiteit te ervaren
Bevredigende relaties aan te gaan
Verlang je naar emotionele diepgang, maar weet je niet goed hoe je dat kunt creëren?
Of je nu moeite hebt met verbinding, emoties lastig vindt om te delen, of juist hoogsensitief bent en alles oppikt – emotionele intelligentie is een belangrijke sleutel. Het helpt je om verbinding te maken zonder jezelf te verliezen. Het vormt de basis van elke relatie, en van elke vorm van echte intimiteit.
Authentic Relating draait om het ontwikkelen van deze sociale- en emotionele intelligentie. En in deze blog zullen we kijken naar een aantal belangrijke ingrediënten die je helpen met het creëren van meer verbinding en nabijheid.
Hoe aandacht helend wordt
Misschien herken je het: iemand luistert wel, maar je voelt je toch niet echt gehoord. Je deelt iets persoonlijks, maar je essentie wordt niet opgepikt. Of je doet je best om echt in contact te zijn, maar er blijft iets onbenoembaars tussenin hangen.
In Authentic Relating draait alles om die brug: de brug tussen jou en de ander. Die wordt gebouwd met aandacht, afstemming en empathie. En het goede nieuws, dat kun je leren! Het is zowel een techniek als een manier van zijn - het leren weer gevoelig te worden voor de subtiele signalen waarmee jouw systeem met je communiceert.
Dus hoe doe je dat?
Het begint met aandacht. Het lijkt iets kleins, vanzelfsprekend bijna. Maar het is misschien wel het meest waardevolle wat je een ander kunt geven. Echte, kwalitatieve aandacht vraagt dat je innerlijke ruimte hebt. De bereidheid om de ander te ontvangen zonder oordeel, zonder haast, zonder meteen iets te willen oplossen.
We zijn vaak geneigd om snel met oplossingen te komen. Vanuit goede bedoelingen, natuurlijk. Maar als de ander zich nog niet écht gehoord voelt, kan een advies onbedoeld overkomen als: "je bent niet oké zoals je nu bent."
Wat iemand nodig heeft is vaak simpel: een plek om er even helemaal te mogen zijn. Om te voelen, te delen, te ademen. Dat is wat we ook wel ‘spaceholding’ noemen: het bieden van een veilige, open ruimte waarin de ander zichzelf mag zijn – precies zoals die is.
Dus let er eens op in gesprekken of je geneigd bent om met oplossingen te komen, analyses te maken of te helpen. En vraag je af of dat werkelijk is wat de ander vraagt.
Tip: probeer eens de ander helemaal te ontmoeten waar die nu is. Creëer ruimte voor de ander om diens verhaal te doen, laat merken dat je betrokken bent en diegene begrijpt. Stel vragen en geef terug wat je ziet of hoe het je raakt.
Attunement: met iemand in diens wereld zijn
Een belangrijk onderdeel van spaceholding is wat ze met een andere mooie Engelse term 'attunement' noemen – het vermogen om je af te stemmen en te resoneren met de binnenwereld van de ander. Dit vraagt niet alleen luisteren met je oren, maar ook met je hart en lijf. Aanvoelen wat er speelt, ook als het niet uitgesproken wordt.
Instrumenten die je hiervoor ter beschikking hebt zijn:
Goed luisteren wat iemand zegt, vragen stellen en checken of je de ander goed begrijpt
Lichaamstaal lezen - wat drukt iemand uit in gebaren, intonatie en gezichtsuitdrukkingen?
En meer subtiel: wat straalt iemand uit? Welke vibe pik je op?
Wat ervaar je in je lichaam en gevoelswereld in contact met de ander?
Bij Authentic Relating noemen we dit ook wel “met iemand in diens wereld zijn.” Je beweegt als het ware even mee in hun emotionele ruimte, zonder jezelf te verliezen. En dat heeft impact. Want als iemand voelt dat jij ze écht aanvoelt – zonder oordeel of correctie – ontstaat er veiligheid. En in die veiligheid groeit vertrouwen. Iemand ontspant. Wordt zachter. Durft zich meer te laten zien. Daar begint echte verbinding.
Voorbeelden van attunement in actie
Je merkt dat iemand zich inhoudt tijdens het delen. Ze vertellen iets, maar hun stem wordt zachter of ze kijken weg. In plaats van direct door te gaan, zeg je:“Ik merk dat je stem zachter werd. Is er iets wat je raakte?”
Je voelt iets in jezelf opkomen terwijl de ander spreekt. Bijvoorbeeld: een brok in je keel, spanning in je borst, een golf van zachtheid. Je zegt:“Wat je zegt raakt me. Ik voel het zelfs fysiek. Mag ik dat met je delen?”
De ander deelt iets kwetsbaars en jij voelt een impuls tot aanraking (bijv. hand op de schouder) Je checkt eerst: “Ik voel de neiging om even een hand op je schouder te leggen. Zou dat fijn zijn voor je?”(Attunement betekent ook checken voordat je handelt.)
De ander benoemt hoe die zich voelt, maar jij pikt iets anders op. Je kunt teruggeven:“Je zegt dat je het jammer vindt, maar ik meen ook boosheid te voelen. Herken je dat?"
Attunement gaat niet alleen over wát iemand zegt, maar vooral over hoe het gezegd wordt, wat er niet gezegd wordt, en hoe jij de ander aanvoelt in het contact. Het is belangrijk om hierin voortdurend af te stemmen door te jezelf te delen en te checken of iets klopt voor de ander.
Empathie als bedding voor transformatie
In veel trainingen of zelfhulpboeken draait het om tools, modellen, communicatievormen. Maar wat vaak wordt onderschat, is de pure kracht van empathie. Het vermogen om je met iemand te verbinden, met iemand te zijn, precies waar ze zijn.
In mijn eigen workshops zie ik het keer op keer: het moment dat iemand zich écht gezien voelt – niet gefixt, niet gestuurd – maar gewoon ontvangen en ontmoet, dan zakt de kramp weg. Het ‘moeten’. Het ‘doen alsof’. En ineens is er ruimte. Voor iets nieuws, ontroering, rust, speelsheid. Iets wat altijd al aanwezig was, maar geen plek kreeg.
Dát is de helende kracht van empathisch aanwezig zijn. Niet door hard je best te doen, maar door zacht te blijven. Door beschikbaar te zijn met heel je aanwezigheid.
En natuurlijk zijn er vaardigheden die helpen, zoals we er hierboven een aantal benoemd hebben: goed luisteren, letten op lichaamstaal, reflecteren, valideren etc.. Maar het gaat uiteindelijk niet om perfectie. Het gaat om echtheid. Om het durven vertragen, voelen, afstemmen – op jóuw manier. Want in iemands wereld zijn, dat doe je niet in de eerste plaats vanuit een methode, maar vanuit je oprechte interesse en betrokkenheid. Vanuit een open hart.
Heb je zin om jouw emotionele intelligentie te oefenen?
In de komende Authentic Relating Verdieping duiken we dieper in de bronnen van afstemming en empathie. Hoe kun je iemand leren aanvoelen – zonder jezelf te verliezen? Hoe kun je een relationele ruimte creëren waarin de ander zich uitgenodigd voelt om zichzelf te laten zien en vanuit meer intimiteit samen te zijn? En hoe kun je die diepere laag van verbinding tot leven brengen – in relaties, op je werk, in groepen?
Kijk dan hier voor meer informatie:
Comments